Blog

Zweedse pastaruzie heeft flinke gevolgen

13-09-2011   -   Hanzo

Ha Robbert,

 

Toezicht is in alle landen anders. We hadden het al even over de Franse badmeester die mij uit het zwembad plukte. Maar het zijn niet alleen de Fransen die een bijzondere verhouding met toezicht hebben, de Zweden kunnen er ook wat van.

 

Een Italiaanse toerist was met zijn familie een paar dagen in Stockholm. Zijn ongetwijfeld verwende Italiaanse zoon maakte stampij in het restaurant waar ze gingen eten. Volgens de vader riep de zoon ‘Ik wil pasta!’ en rende toen he Zweedse restaurant uit. De vader rende achter de zoon aan en pakte hem bij de jas, en natuurlijk geheel per ongeluk, ook even bij zijn haar. Volgens de getuigen in het restaurant ging het er veel heftiger aan toe. De vader vloog de zoon aan en mishandelde hem door hem aan zijn haar op te tillen. De omstanders aarzelden geen moment en belden de politie die de vader arresteerde. Hij wacht nu in de gevangenis op zijn proces. Maximale straf: twee jaar. Zie het sappige verslag inclusief debat tussen Italianen en Zweden in de comments. Een Italiaan zei: ‘dit is geen mishandeling, Italianen praten altijd met hun handen’. Een Zweed antwoordde: ‘When in Rome, do as the Romans, we hebben nu eenmaal heel strikte wetten tegen kindermishandeling.’

 

Het is een lastig dilemma: hoe strikt moet je zijn bij (vermeende) kindermishandeling? Kindermishandeling vind ik een van de ergste en meest onderschatte problemen in onze maatschappij. Tegelijkertijd lokken strikte meldingsregelingen ook valse meldingen uit. Soms komen die van boze buren, soms van de eigen kinderen (herinner je je de zaak Lancee nog?). Je moet als toezichthouder een afweging maken tussen meer signalen binnenkrijgen en daarmee ook meer foute signalen of ‘ruis’, en de kans dat je als toezichthouder problemen over het hoofd ziet waarvoor in potentie wel signalen beschikbaar zijn. Voor elk toezichtgebied geldt dat je deze afweging nooit helemaal goed maakt, maar op dit gebied zijn de gevolgen zo ernstig. Ik benijd de toezichthouders van de jeugdzorg en de raad voor de kinderbescherming dan ook niet.

 

Groeten, Hanzo.


Blog archief

13-09-2011
Zweedse pastaruzie heeft flinke gevolgen
01-09-2011
Vrije tijd
28-08-2011
Meubelmaker begrijpt toezicht
20-08-2011
Toezicht in een Frans zwembad
12-08-2011
Chuck mist doel
1 2 3 4 5 6 7 8