Blog

Hanzo luistert vastgoedverdachte af

05-07-2011   -   Hanzo

Ha R.!

Afgelopen week gebeurde het op de grote markt in Haarlem. Ik kwam hard de bocht om op mijn fiets en kon ze nog net ontwijken: Nederlands grootste vastgoed verdachte en zijn advocaat. Ze stonden in het zonnetje wat te kletsen, vermoedelijk na een lange dag in de rechtzaal. Met een grote boog kon ik er nog net om heen.

 

Je kent mijn nieuwsgierige aard dus vijftig meter verder ben ik gestopt en voorzichtig teruggelopen. Hij ziet er ontzettend gewoon uit: niet al te groot, een goed pak  en een nette scheiding in haar.  Op het schoolplein ken ik wel tien vriendelijke vaders die er precies zo uitzien. De verdachte lachte wat met zijn advocaat en zag er ontspannen uit. Ja natuurlijk heb ik het gesprek afgeluisterd! Maar helaas…ze praatten te zacht, ik ben maar een amateur, zij zijn de professionals.

 

Ken je dat effect dat je veel over iemand gelezen hebt en dat je dan denkt je hem echt kent? Ik moest de neiging onderdrukken om met ze mee te praten. ‘Dag Jan, hoe was het vandaag op de rechtbank? Wil die Muermans nog een beetje praten of komt het allemaal weer op jou aan? En hoe noemde je die FIOD onderzoekers nou?’ Ik heb het niet gedaan, ik ben in gedachten nou eenmaal dapperder dan in het echt.

 

Het boek is al weer een anderhalf jaar oud maar elke toezichthouder die zijn naam waard is zou ‘de vastgoedfraude’ moeten lezen. Er zit zo veel mooi materiaal in. De glimmende buitenkant van grote huizen en mooie auto’s die een verrotte binnenkant moet verbergen. Een systeem dat langzaam maar zeker elke moraliteit wegzuigt tot iedereen van iedereen afhankelijk is en (bijna?) niemand meer schoon is. We zouden een standbeeld moeten oprichten voor de toezichthouders die hier een eind aan gemaakt hebben.

 

Wat denk je, komt de onderste steen nu boven en lukt het om de vastgoedmarkt schoon te vegen? Of blijft het dweilen met de kraan open?

 

Tot snel, Hanzo.

 

 


Blog archief

05-07-2011
Hanzo luistert vastgoedverdachte af
01-07-2011
Put a ding in the universe
29-06-2011
Dan Pink beats Dr. Phil
26-06-2011
Op controle bij Dr. Phil
25-06-2011
Zonnekoning
1 2 3 4 5 6 7 8