Blog

Duidelijke instructie

25-01-2012   -   Robbert

Dag Hanzo,

 

Er zijn verschillende manieren om de wedstrijd te winnen. In je vorige blog toonde je de aanpak van de Australiërs en de Nederlanders in het tegengaan van rijden onder invloed van alcohol. Beiden proberen de sociale norm en het gedrag te veranderen: je rijdt niet met een borrel op.

 

De Australiërs kiezen daarbij voor de confronterende aanpak. Allereerst zien we de Australische kroeg en barbecuecultuur op idyllische wijze uitgebeeld. Vervolgens krijgen we de gevolgen hiervan voorgeschoteld in de vorm van heftige ongelukken en veel leed. De Nederlanders kiezen voor een positieve insteek in de inmiddels welbekende BOB-reeks.

 

Welke aanpak is meer effectief, wie gaat de wedstrijd winnen?

 

Ik zet mijn geld in op de Nederlandse aanpak. De reden hiervoor is eenvoudig. De Nederlandse BOB-campagne doet een ding heel goed dat de Australische campagne simpelweg niet doet. Duidelijk vertellen wat je moet doen.

BOB vertelt drie dingen:

  1. wijs vooraf aan wie de BOB is;
  2. de BOB drinkt geen alcohol;
  3. de niet-BOB’ers waken ervoor dat de BOB geen alcohol drinkt.

Dit is een duidelijke en noodzakelijke instructie. We kennen allemaal het hellende vlak bij alcoholconsumptie. Daar waar je vooraf zegt slechts een biertje te nemen, kunnen het er zomaar drie worden. En met drie bier op, of meer, oordeel je minder scherp en soms met meer bravoure over de vraag of je nog achter het stuur kan kruipen.

 

BOB vertelt ons dat rijden onder invloed van alcohol niet kan (en we weten allemaal wat de gevolgen kunnen zijn) en hoe je dit gaat voorkomen. De Australiërs komen niet verder dan afschrikken en het gebod: for everyone’s sake, drive safely.

 

Het tijdelijke effect van de afschrikking doet onder voor de kracht van de duidelijk instructie.

 

Door BOB een personage te maken, maak je het gemakkelijker om nee te zeggen tegen een biertje: “Ik ben vanavond de BOB”.

 

Groet,

Robbert

 


Blog archief

16-02-2012
Luis zag het niet
07-02-2012
Kiezen tussen twee middelen
25-01-2012
Duidelijke instructie
19-01-2012
Gruwelijke beelden
10-01-2012
Intuïtie als raadgever
<< 1 2 3 4 5 6 7 8