Blog

Om de tuin geleid

07-12-2011   -   Hanzo

Ha Robbert,

 

Elke toezichthouder wordt wel eens om de tuin geleid. Ik herinner het me nog goed toen het mij voor de eerste keer overkwam. Een middelgrote financiële instelling was in de problemen gekomen met het toezicht en wilde na een reeks incidenten schoon schip maken. De voorzitter van de bank kwam op bezoek en kondigde met een groots gebaar aan dat het product waar we onderzoek naar deden van de markt werd gehaald. De misgelopen winst zou in de miljoenen lopen.

 

Ik vond dit gebaar een geloofwaardig signaal. De instelling toonde zich bereid vergaande maatregelen te nemen nog voordat het onderzoek afgerond was. De bank ging verder dan de wettelijke verplichting en was bereid winst in te leveren om aan de wensen van de toezichthouder te voldoen. Allemaal tekenen dat het de instelling ernst was.

 

Later kwam het toezichtteam er achter dat deze instelling nog veel meer beroerde producten op het schap had en dat deze toezegging slechts een klein gedeelte van een veel groter probleem omvatte. De bank had ons een klein visje toegeworpen in de hoop dat we daardoor niet achter de grote vis aan zouden gaan.

 

Is het om de tuin leiden van de toezichthouder een slimme manier van beïnvloeding?

 

Ik heb van deze confrontatie een aantal dingen geleerd:

  • Toezicht kan je zien als een ‘spel’ in de zin van ‘speltheorie’.
  • Beide partijen hebben informatie die de ander niet heeft. Er is dus sprake van dubbele ‘asymmetrische informatie’. Beide partijen gaan hier strategisch mee om.
  • De toezichthouder en instelling hebben een langdurige ‘spelrelatie’ . Hierdoor zijn geloofwaardige signalen en reputatie van belang.

 

En het belangrijkste:

  • Instellingen die wetten en regels aan hun laars lappen verdienen op de korte termijn meer geld dan brave bedrijven. Als gevolg daarvan kunnen ze makkelijker toezeggingen doen die veel geld kosten.

 

Het klinkt simpel maar het is best inzicht waar je even op kan kauwen. Later merkte ik dat veel toezichthouders hiermee de mist in gaan. Samen met Karina Raaijmakers heb ik er een artikel over geschreven dat door mijn Australische vrienden gepubliceerd is. Vind je het wat?

 

Groet! Hanzo.

 


Blog archief

16-02-2012
Luis zag het niet
07-02-2012
Kiezen tussen twee middelen
25-01-2012
Duidelijke instructie
19-01-2012
Gruwelijke beelden
10-01-2012
Intuïtie als raadgever
<< 1 2 3 4 5 6 7 8