Blog

Voer voor het hoofd

24-11-2011   -   Robbert Barth

Ha Hanzo,

 

Je weet het. Zo nu en dan schrijf ik nota’s en plannen. Inhoudelijk zijn ze goed, maar ze bewegen me niet altijd, laat staan anderen. De kille analyses zijn voer voor het hoofd, maar niet voor het hart. De plannen gaan over deliverables, doelmatigheid en verbeteringen. Ze zetten aan tot reflectie, maar daarmee nog niet tot verandering.

 

In het boek Switch staat krachtig verwoord dat goede plannen niet zomaar tot verandering leiden. Een voorbeeld wordt aangehaald van een industrieel bedrijf dat meer dan vierhonderd verschillende typen vergelijkbare werkhandschoenen inkocht voor verschillende prijzen. Pas op het moment dat al deze handschoenen inclusief prijskaartje op een hoop werden gegooid en de bestuurskamer in werden gebracht, voelden de bestuurders dat de verspilling binnen het bedrijf gestopt moet worden. Eerdere pogingen, met nota’s en spreadsheets, mislukten. Die waren gericht op het hoofd, niet het hart.

 

Maar niet getreurd. Ik blijf vrolijk nota’s en plannen schrijven. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij de belevingswereld van de vakman. Bij de verloren voetbaltrainer in de dug out, lolly in de mond, en bij de toezichthouder met zijn voeten in de modder. Want ik ben getroffen door de frustratie die ontstaat wanneer koude plannenmakers geen gevoel of waardering voor vakmanschap lijken te hebben. Dominee Gremdaad verwoordde deze frustratie treffend in De Wereld Draait Door (18 november 2011):

 

“Hij [Cruijff] is het idealisme. De anderen zijn de managers. We moeten in Nederland eens opstaan tegen de managerscultuur. Want die gaat Nederland kapot maken. Niet alleen bij Ajax. […] De managers die niet geloven in het product, niet geloven in de mens, en alleen maar met economie bezig zijn.”

 

Groet, Robbert

 


Blog archief

16-02-2012
Luis zag het niet
07-02-2012
Kiezen tussen twee middelen
25-01-2012
Duidelijke instructie
19-01-2012
Gruwelijke beelden
10-01-2012
Intuïtie als raadgever
<< 1 2 3 4 5 6 7 8