Blog

Voetbalvandalen

15-12-2011   -   Robbert

Beste Hanzo,

Picture

 

Afgelopen zondag zat ik sinds lange tijd weer eens in het voetbalstadion. Samen met mijn broer zag ik FC Utrecht het opnemen tegen Feyenoord. We zaten dicht op het veld, waar je het gras kan ruiken en ervaart hoe snel en lastig goed voetballen is.

 

De politie had zondag extra krachten ingezet. Een week eerder ging het namelijk mis in de thuiswedstrijd van Utrecht tegen Twente. Er ontstonden toen hevige rellen tijdens en na de wedstrijd, die niet als risicovol was aangemerkt. Het onderzoek naar de rellen houdt volgens de media nog altijd 25 rechercheurs bezig.

 

Hoe pak je het probleem van voetbalvandalisme effectief aan?

 

Een artikel in De Pers prikkelde mij om na te denken over deze vraag. Ik dacht aan een aantal manieren, namelijk harder handhaven, de sociale controle vergroten, het publiek veranderen en de mores op het veld beïnvloeden. Ik licht ze kort toe:

 

Harder handhaven. De KNVB vindt dat relschoppers keihard aangepakt moeten worden. Het stadionverbod is daarbij een belangrijk instrument. Straffen is effectiever naarmate de pakkans groter is en de straf sneller opgelegd wordt.

 

Sociale controle vergroten. In veel landen wordt ingezet op allerlei soorten fanprojecten. Het doel hiervan is niet alleen om de binding tussen fans en de club te vergoten. Ook wordt getracht de harde kern van fans, de potentiële relschoppers, te benaderen en beïnvloeden door bijvoorbeeld ex-voetbalvandalen.

 

Het publiek veranderen. Het publiek kan op talloze manieren veranderd worden. De prijs van een ticket kan drastisch verhoogd worden, zoals in Engeland, waardoor je als club een andere doelgroep aanspreekt. Je kan zoals MVV laatst deed een ladies night organiseren, of andere dingen verzinnen om meer gezinnen aan te trekken. En je kan natuurlijk besluiten om zonder uitpubliek te gaan spelen, een verregaande maatregel die voor vijf jaar is opgelegd voor de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord.

 

Mores op het veld beïnvloeden. Het gebrek aan respect van voetballers en trainers voor de scheidsrechter, de autoriteit op het veld, beïnvloedt eveneens de sfeer in het stadion en het gedrag van supporters. Het gedrag is de laatste jaren op de voetbalvelden niet verbeterd. Ik ben groot voorstander van de Rugby-praktijk, waarbij de emotie in het spel wordt gelegd, en niet in de interactie met de scheidsrechter.

 

De Feyenoorder Jerson Cabral was overigens het hoogtepunt van de wedstrijd van afgelopen zondag. Met betoverende schijnbewegingen vermaakte hij het publiek en gaf hij mij een reden om weer vaker naar het stadion te gaan.

 

Groet,

Robbert


Blog archief

16-02-2012
Luis zag het niet
07-02-2012
Kiezen tussen twee middelen
25-01-2012
Duidelijke instructie
19-01-2012
Gruwelijke beelden
10-01-2012
Intuïtie als raadgever
<< 1 2 3 4 5 6 7 8